2009 évi programok

 

FESTÉSZETET KEDVELŐK KÖRE -  a művészeti szépség Klubja

Május 17. VASÁRNAP 9 óra !!!!!!!!!!!!!

Kirándulás Paksra ? tárlatlátogatás a kortárs Képtárban

 

A Bálintház és a Festészetet Kedvelők Köre az ARTBUS program keretében gazdag programot kínál ezen a vasárnapon is. A részletek a bálintházi nyomtatott és internetes ismertetőkben megtalálhatók, most csak a művészeti gyűjteményt emeljük ki, ami gazdag kortárs anyagával országos viszonylatban is kiemelkedő szerepet tölt be.

Paks város támogatásával a gyűjtemény önálló bemutatóhelyre költözhetett, a paksi konzervgyár volt épületében kapott helyet. Az erőteljes, színes, egyes nagyméretű műalkotások, szobrok méltó helyre kerültek a nagy belmagasságú ipari térben.

A bemutatott művek előtt érdemes kiemelni, hogy az átépítés során a legkorszerűbb világítástechnikai rendszert, a hazai fejlesztésű, külső bordanélküli üvegfalrendszert alkalmazták (2004-ben év világítása címet nyerte el). Ez a technika legújabb fejlesztését képviseli.

 

A képtár gyűjteményéről részletesen a www.paksikeptar.hu címen tájékozódhatunk.

Az érdekesség kedvéért néhányat művészt kiemelünk: Bak Imre Birkás Ákos Bukta Imre El Kazovszkij Fehér László Forgács Péter Gábor Áron Gáyor Tibor Hencze Tamás Keserü Ilona Klimó Károly Koncz András Kopasz Tamás Mulasics László Nádler István Pinczehelyi Sándor Szurcsik József Victor Vasarely.

Előzetes jelentkezés és részletes program a Bálintházban.

 

FESTÉSZETET KEDVELŐK KÖRE -  a művészeti szépség Klubja

Május 21. csütörtök 16 óra

Műterem látogatás Radák Eszter festőművésznél

 

Radák Eszter festményei szinte ?gyógyszernek? tűnhetnek hektikus korunkban, élvezetes, már-már kívánatos képek ezek: koloritjuk gyönyörködtető a szemnek, tárgyuk balzsam a léleknek. Velük az otthon melege, a biztonság jóleső nyugalma költözik be a szobába. Nincs bennük semmi felkavaró, megrázó, nem akarnak meghökkenteni, sem ráébreszteni saját esendőségünkre, véges létünkre. Zavarbaejtő módon hiányzik belőlük az avantgárd prófétikus elhivatottsága, morális fensőbbsége, patetikus küldetéstudata. Első pillantásra oly könnyen ?olvashatók?, de a hívogatóan tetszetős felszín a párbeszéd megkezdésének csak első mozzanata.

 

Radák Eszter művei szándékoltan ?néző-barát képek?. Komolyan és átgondoltan azok. Ha úgy jobban tetszik, vérbeli programképek, az újfestészet nyilvánosságot követelő proklamációjának eszközei, megannyi kiáltvány egy frissebb és korszerűbb festészet életrehívásáért. Mélyen demokratikus művek ezek, áthatva azzal a meggyőződéssel, hogy a kortárs festészet élvezete nem kiváltság, s a jó képnek nem cáfolata, hanem akár ismérve lehet a közérthetőség.

(Révész Emese nyomán)

 

Találkozunk a IX. kerület Haller u. 88. szám előtt (Nagyvárad térnél).

Részvételi díj: 400.-Ft.